Norges Håndballforbund

Berge, veliki pobjednik, tvorac jake Norveške

Veliki je radnik, poprilično hrabar, odlučan trener. Zna što želi i reprezentaciju Norveške je uspio dovesti među najbolje. Rad, red i disciplina i brzi rukomet.
Sport / Rukomet | 11. 01. 2020. u 17:00 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugo vremena, jako dugo njihova ženska reprezentacija je bila trade mark. Šest medalja (dvije zlatne) osvojeno je na Olimpijskim igrama od 1988. godine, još su tri puta bila svjetski prvaci, čak sedam europski. U Europi od 2004. godine, sedam puta bile na tronu, samo jednom druge u Srbiji 2012. godine.  A onda su krenuli Norvežani i sa svojom muškom reprezentacijom.

Već 2008. godine su uspjeli napraviti proboj u društvo najboljih deset europskih selekcija. I polako su rasli. Sve do reprezentacije koja je na posljednja dva Svjetska bila igrala finale. Izbor reprezentacije je počelo 2012. godine, a veliki posao je napravio Christian Berge, bivši norveški reprezentativac, koji ju je uzeo pod svoje prije šest godina. Veliki borac, koji možda još u svojoj karijeri nije osvojio zlato, ali je dva puta uspio dobiti veliku bitku.  Još tamo 2004. godine mu je dijagnosticiran rak limfnih čvorova, odmah se podvrgnuo liječenju, i već početkom sljedeće godine opet je bio na terenu. Međutim, par tjedana kasnije problem se vratio. U to vrijeme je bio igrač Flensburga.

"Kada sam prvi put saznao za bolest, uplašio sam se, nisam znao što će se dalje događati, ali sam krenuo u borbu. Imao sam tu sreću što su mi ljudi u Flensburgu izašli u susret, i dalje sam imao platu, pa se nisam brinuo za egzistenciji svoje obitelji te se mogao u potpunosti posvetiti borbi s limfomom. Malo sam se uplašio kad se bolest opet pojavila. No, uspio sam prevladati taj strah, i sad znam da ću se izliječiti i vratiti na teren. Ako ne kao igrač, onda kao trener", govorio je tada Berg koji je svoje iskustvo borbe stavio na papir te izdao knjigu 2008. godine.

Berg je kao srednji vanjski igrao je za norveški Charlottenlund, Trondheim, Viking Stavanger, njemački Flensburg i danski Aarhus, a bio je i kapetan norveške reprezentacije za koju je u 63 nastupa postigao 251 pogodak. Za nacionalnu vrstu debitirao je 1997. godine protiv Egipta, oprostio se 2006. godine.

Trenerski posao je počeo u Aarhusu kao pomoćnik, da bi od 2008. samostalno vodio norveški Elverum šest godina te je s klubom osvojio i prvi naslov prvaka. Tu je ostao do 2014. godine, a onda je nakon odlaska Šveđanina Robert Hedin s pozicije izbornika Norveške, svoju priliku prihvatio objeručke. Krenulo je slaganje selekcije u koju su dolazili Sander Sagosen, Torbjorn Bergerud i Goran Johannessen još kao tinejdžeri dobili su šansu, a njih su čekali iskusniji Christian O'Sullivan, Harald Reinkind i veteran Bjarte Myrhol.

"Nije bilo lako kada smo ostali bez Magnusa Jondala, pa onda i najvažnijeg igrača Bjartea Myrhola. Moramo zatvoriti rupu koja je nastala njegovim nedolaskom, kako na terenu tako i van njega. Novi igrači moraju preuzeti druge i nove uloge", kaže Berge.

Voli raditi s mladim igračima, a njegov pristup je ipak nešto drugačiji. Jako puno pažnje pridaje zdravoj ishrani, nastoji stvoriti okruženje u kojem se njegovi igrači osjećaju sigurno i slobodno. Veliki je radnik, poprilično hrabar, odlučan trener. Zna što želi i reprezentaciju Norveške je uspio dovesti među najbolje. Rad, red i disciplina i brzi rukomet.

Kopirati
Drag cursor here to close